• Pod

Lipicaneri

Pasmina je dobila ime po mjestu Lipica pokraj Sežane u Republici Sloveniji, gdje je 1580. god osnovana ergela lahkih karosijera (konja za zapregu) za potrebe bečkog dvora. Matično stado su sačinjavali španjolski i italijanski konji. Na uzgoj lipicanskog konja, najviše je uticalo dodavanje “arapske krvi”.  Boja dlake je siva. U starosti od 8 do 10 godina, dlaka postaje potpuno bijela. Konji uzgojeni u ergeli “Lipica” su postizali zapažene rezultate u velikim dresurnim takmičenjima, kao što su evropska, svjetska prvenstva i Olimpijske igre.

Sana.jpegSana

Sana je vjerni kompanjon naše drage profesorice Emine i pouzdani vođa Basquil krda. Ova lipicanska kobila, kod nas poznata i kao „Kraljica Majka“ je vrlo pouzdana i temperamentna.  Sa zapaženim rezultatima završila je mnoga galopska, endurance, ali i dresurna takmičenja. Ova posebna kobila sa svoje 23 godine je još uvijek neizostavan dio našeg tima. 


Saga.jpgBalkan Sagah

Saga je Sanina kćerka koja ni malo ne sliči svojoj majci. Otac joj se zvao Aga, a po slovima roditeljskih imena dobila je ime Sa-ga.

Ova kobila lipicanerske pasmine osvojila mnogo odličnih plasmana u disciplinama dresure i endurenca. Ona je prvo (i zadnje) ždrijebe rođeno u Basquilu prije 13 godina. Ova dosta talentovana kobila možda ne izgleda druželjubivo na prvu ali obećavamo da je ista takva i kada je se bolje upozna. 😉


Zangersheide

Zangersheide je belgijska pasmina nastala u  istoimenoj uzgajivačnici blizu Lanakena. Uzgoj i selekcija ovih konja je usmjerena na preponski sport. Pasmina je uspostavljena 1970. god. Pasminski registar je uveden 1992. ili 1993. godine kada je svim registrovanim konjima dodat sufiks “Z“. Registracija se bazirala na selekciji iz preponskih uspijeha konja te je bila otvorena konjima bilo kojeg porijekla. Spisak iz 2014. god. prikazuje brojnost od 2700 konja od kojih je 340 pastuha, a 2019. god. ju je DAD – IS proglasio “ugroženom“.


Zenita.jpgZenita Z

Zenita je prvo sportsko grlo našeg trenera  Jasmina. Ova kobila Zangersheide pasmine danas ima 23 godine i penzionisana je. Često se može vidjeti kako uživa u svojoj penziji na ispustu ili čopkajući travu po klubu (nekada je pustimo, a nekada otvori boks i prošeta se na svoju inicijativu!). Osim što je vole ljudi, Zenita je i svim našim konjima najdraži drug u ispustu te se svi guraju ne bi li se družili s njom.


Bosansko - brdski konj

To je naša jedina autohtona pasmina koja potiče od malih konja južne Azije. Prilikom turskih okupacija naših krajeva, oplemnjena je arapskim punokrvnjakom. Uzgojenim radom nastojala se povećati masa i visina grebena brdskih konja. Zbog višegodišnjeg uticaja arapskog konja, bosansko – brdski konj mu je postao dosta sličan, ali je zadržavao osobine svoje rase. Upotreba, odnosno privredna vrijednost mu je vrlo velika, jer je izvrstan tovarnjak, a također zaprežni pa i jahači konj, a naravno i vojnički konj.

Karaben.jpgKaraben

Karaben je najomiljeniji konjić svakog djeteta koje dođe u Basquil. Ovaj Bosansko-Brdski konj ima mnogo godina iskustva u radu s djecom. On je vrlo miran konj koji jako pazi na svoje jahače. Ima 22 godine i često ga se može vidjeti kako se šetka po klubu u slobodno vrijeme.


Elza.jpgElza

Elza je mješanac bosansko-brdskog i arapskog konja i naše najmlađe grlo sa samo 4 godine. Volimo da kažemo da su ona i njena jahačica-vlasnica Ajša Kazazović ( Điđa) jedna osoba rođena u različitim tijelima (i to na isti dan ☺). Elza je u sezoni 2021. god. nastupila na jednom dresurnom takmičenju i dva preponska turnira što je izvanredno postignuće za tako mladog konja. Osim što voli da zeza starije konje iz krda ne bi li se igrali s njom, još jedan od Elzinih hobija je bježanje iz ispusta za što je mnogo talentovana.


Engleski punokrvni konj

Engleski punokrvnjak je jedina pasmina sportskih konja, kod koje je kriterijum pri uzgojnom radu i selekciji usmjeren na postignutim  što većim brzinama – rezultatima u trkama, ostao nepromjenjen do današnjih dana. Ovakav način selekcije (ispitivanja radne sposobnosti) je najobjektivniji, jer konj nije životinja koja je u divljini izborila opstanak borbenošću već brzim nogama. Na ovaj način stvoren je izvanredno usklađen živi mehanizam, koji tjelesnu masu od 500 do 600 kg pokreće brzinom većom i od 1 km/min. Ovo su najbrži trkaći konji na svijetu.

Dzul2.jpegEarly Gray - Džul

Jedinica za rad jest jednako jedan Džul. Ovaj doista posebni punokrvni Englez uvezen iz Mađarske prije dosta godina. Uzet je sa galopskih trka. Džul je spreman da pripazi svakog jahača koji mu sjedne na leđa bez obzira koliko on bio iskusan ili ne ili koliko on imao godina (fun fact: Basquilov najstariji jahač je naš Deda Faruk koji ima 84 godine i jaše isključivo Džula!).


Bosanski arapski konj

Bosanski arapski konj je bosanskohercegovačka pasmina konja nastala selektivnim uzgojem. Ova pasmina se može naći u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, te u djelovima Srbije. Uzgoj u Bosni i Hercegovini odvija se 125 godina u kontinuitetu primjenom strogih mjera selekcije išao je u pravcu stvaranja manjeg konja pogodnog za križanje i popravljanje karakteristika bosanskog brdskog konja. Ergelski uzgoj arapskog konja u BiH je počeo 1895. godine. Uzgoj bosanskog arapskog konja odvija se na bazi starih linija pastuha i starih rodova kobila koje takođe imaju ishodište u pustinjskom genetskom materijalu. Po izgledu se ne razlikuje puno od njih. Izgled i eksterijer bosanskog arapskog konja se nije mijenjao od Drugog svjetskog rata.


Kamal.jpgKuhaylan Zaid Kamal

Kamal je najpoznatiji takmičarski arapski konj u Bosni i Hercegovini.

Rođen 2009 godine, iz linije “KUHAYLAN”. Prošao je ispitivanja kao jedan od trenutno najboljih konja u endurance takmičarskoj disciplini. On je vitak i vatren, leti kao strijela postižući zavidnu brzinu i rezultate od kojih drugi konji postaju umorni. 

Kamal i njegov jahač-vlasnik Dino Falan sedmično prelaze i do 70 kilometara održavajući kondiciju i spremajući se za nova takmičenja. Ovaj bosanski arapski konj koji će zasigurno ući u modernu historiju Bosne i Hercegovine, konj koji zadnjih godina osvaja svako takmičenje u daljinskom jahanju. To malo bosansko čudo velikog srca nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


horse-head-close-up.jpg709 Dilajla Kadina

709 Dilajla Kadina je kobila Bosanske arapske pasmine iz roda Kadina. Rođena je 29.05.2017.g. Kobila fantastičnog eksterijernog izgleda,  gracioznih  kretnji  i dobroćudne naravi , u štalu je došla prvenstveno kao neko ko će da pravi društvo Kamalu. Trenutno je ždrebna i kao trudnica cijele dane provodi u ispustu uzivajuci u prirodnom ambijentu i svježoj travi  koje ima u izobilju . U  aprilu naredne godine očekujemo prinovu. S obzirom na njen temperament, kretnje,  eksterijerni  izgled kao i distance koje sa lakoćom prelazi prateći Kamalov korak, Kadinu ćemo  okušati i u sportu u narednom periodu. Ljubav i pažnja koju joj dajemo  je ista  kao i kod njenog  cimera, te joj zbog toga predviđamo  uspješnu sportsku karijeru.


Aslan.jpegAslan

Aslan je naš veseli mali konjić koji je i nakon izgubljene titule najmlađeg konja ostao beba kluba.  Aslan je pasminski 75% Arap i 25% Haflinger. On sa svojom vlasnicom Naidom redovno obilazi terene oko kluba te je postao jako iskusan što se toga tiče. Po dolasku u klub Aslan prepoznaje Naidino auto i doziva je sve dok ona ne dođe do njegovog boksa.  On ima 5 godina i osim što ga zovemo bebom našeg kluba također ga zovemo i Houdinijem jer voli da zaključava sam sebe u boks (samo što još nije razradio dio u kojem izlazi, ali ima još vremena ☺)


Shagya Arapski konj

Shagya Arapski konj je nastao u Babolni u današnjoj Mađarskoj. Naime, Austro -  Ugarima je trebao ratni konj koji je imao veličinu i fizički kapacitet da ih nosi sa oružjem u bitku ali da ima srčanost i izdržljivost plemenitog Arapskog konja. Povodom toga pronašli su jednog od najvećih Arapskih konja na svijetu u to vrijeme, sivog pastuha Shagyu rođenog u Siriji 1810. god. te iz njega izvukli liniju “velikih arapa“. Ovaj konj se danas koristi za jahanje i ističe se u većini disciplina zbog čega bi bio skoro idealan eventing konj.


Oscar.jpegShagya Oscar

Oscar je zasigurno najpošteniji konj ikada. Ovaj osmogodišnji Shagya Arap ima srce od zlata koje je u potpunosti spreman posvetiti svojoj jahačici Iman. Jako je inteligentan i strastven te se zbog toga u kratkom vremenskom roku mogao prebaciti sa endurance discipline, u kojoj je ranijih godina postizao izvanredne rezultate, na prepone u kojima je ove godine briljirao sa svojom Iman. Dobrica je i gdje god ode privlači pažnju. Ljudi prvo dolaze zbog njegove ljepote, a ostaju zbog dobre ćudi.


Trakehner

Ova pasmina je prvi put nastala u ergeli u istočnoj Pruskoj u gradu Trakehnenenu po kojem je pasmina dobila ime. Između 1817. i 1837. god. mješani su sa arapskim, engleskim i turkmenskim (današnjim Akhal Tekama). Istočno-Pruski farmeri su u to vrijeme dovodili svoje kobile, poznate po svojoj izdržljivosti i kvaliteti, trakenerskim pastusima.  Ova dodavanja su rezultirala u velikoj promijeni kod trakehnerske pasmine, konji su bili puno sigurniji, inteligentniji i agilniji. Za razliku od ostalih njemačkih konja, Trakehner je bio isključivo sportski konj i ni u jednom periodu se nije koristio za poljoprivredu. Ova pasmina je doživjela velike gubitke i u I S.R. i u II S.R. nakon kojih je organizacija danas poznata pod nazivom “Trakehner Verband“ ponovo uspostavila i njihovu brojnost i njihovu reputaciju. Danas je Trakehner vrhunski sportski konj koji se pojavljuje na svijetskim rang listama u dresuri, preponama i eventingu.


Prince.jpgPrinc of Cibalae

Princ je jedan od najboljih preponskih konja u državi danas. Ima 10 godina i pasminski je Trakehner. Ranije je osvajao odlične rezultate sa našim trenerom Jasminom, a sada svoju karijeru nastavlja sa našom Iman. Osim skakanja Princov hobi uključuje grickanje svega i svačega. Princ je kao pas kojeg sve interesuje i kojem je uvijek dosadno te mora nečim da se zabavlja što većinom ukljućuju glođanje, grickanje ili jednostavno držanje nečega (bilo čega) u ustima. To nešto često zna biti i ljudska ruka ali je u tim slučajevima izuzetno nježan.


Flora.jpgFloral Fiesta

Flora je sa nama tek godinu dana u kojima nam je pokazala svoj izuzetni talenat i predanost jahaču. Ova vrana kobila je miks Trakehnera, Lipicanera i Holsteinera. U početku je bila malo stidljiva ali je s vremenom počela da vjeruje i ljudima koji su radili s njom i konjima s kojima je djelila štalu i ispuste. Sada možemo s ponosom reći da je punokrvni član našeg tima.

 

Konjički klub
Basquil Sarajevo
  • Miševići, Sarajevo
  • info@basquil.ba
  • +387 (0)61 186 053
© 2021 Copyright: Basquil Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.